- Et fantastisk initiativ
Publisert 23.03.2020
Kulturminister Abid Raja er begeistret for et nyskapende digitalt formidlingsopplegg av litteratur. Initiativet kom fra forfattere som skulle turnert med Den kulturelle skolesekken.
Selv om alle turneer med Den kulturelle skolesekken inntil videre er avlyst, har alle landets fylker og direktekommunene bestemt at utøverne likevel får fullt honorar. Det er alle utøvere takknemlige for.
En av dem er forfatter Bjørn Ingvaldsen, som er initiativtaker til det som har blitt et digitalt formidlingsopplegg av litteratur.
– Jeg tenkte «det må en dugnad til», da jeg så på TV at skolene forberedte hjemmeundervisning. Og så tenkte jeg at lærerne kanskje trengte litt hjelp? Jeg skulle vært på DKS-turné, men får likevel honorar selv om jeg må bli hjemme. Det er fint å kunne gi noe tilbake til alle elevene som er rammet, og å gjøre noe for pengene jeg uansett får, sier Ingvaldsen.
Det er fint å kunne gi noe tilbake til alle elevene som er rammet.
Forfatter Bjørn Ingvaldsen
Ingvaldsen tok kontakt med Norsk Forfattersentrum, som så kontaktet Kulturtanken med idéen. Kulturtanken tente på idéen og tok kontakt med Viken, Trøndelag og Bergen som skulle hatt disse tre forfatterne ute på turné.
Lynraskt og godt samarbeid
– Lynraskt og godt samarbeid mellom Norsk Forfattersentrum, Viken fylkeskommune, Bergen kommune, Trøndelag fylkeskommune og Kulturtanken – og ikke minst fleksible og dyktige kunstnere, gjør at vi nå kan tilby tre smittefrie litteraturproduksjoner til alle skoleelever i hele Norge. Dette er et forsøk og en start. Nå jobbes det kreativt og godt i flere fylkeskommuner og kommuner med å tilpasse DKS til den plutselige nye skolehverdagen vi har fått i Norge, sier Kulturtankens direktør, Øystein Strand
Forfattere kastet seg rundt
I første omgang skal tre forfattere formidle sitt DKS-opplegg i digital versjon:
- Bjørn Ingvaldsen er en av landets mest erfarne DKS-formidlerne og tidligere leder av Norske barne- og ungdomsbokforfattere (NBU). Han skulle vært på DKS-turné i Bergen med et opplegg for mellomtrinnet.
- Linde Hagerup er forfatter, skrivelærer og avisspaltist. Hun skulle vært på DKS-turné i Viken med et opplegg for småtrinnet.
- Jan Tore Nordeng er forfatter, har undervist i kreativ skriving og har jobbet i mange år som lærer. Han skulle vært på DKS-turné i Trøndelag med et opplegg for ungdomstrinnet.
– Alle disse tre er kvalitetstunge forfattere som er godt vant med å formidle, men ikke fullt så vant med digital formidling. Og som med glede kaster seg rundt for å prøve dette! roser daglig leder i Norsk Forfattersentrum, Ingvild Christine Herzog.
Smittefri formidling
Kulturminister Abid Raja er også full av lovord:
– Nå lanseres det et fantastisk initiativ fra kunstnerne, som brenner inne med formidling nettopp til barn og unge. De tenkte det, og så har de gjort det!
Han påpeker at i en helt vanlig uke i mars er det cirka 2000 arrangementer i regi av Den kulturelle skolesekken rundt om i hele Norge.
– Egentlig skulle Bjørn Ingvaldsen, Line Hagerup og Jan Tore Noreng vært på turné i Bergen, Viken og Trøndelag. Men nå kan de altså formidle det de hadde tenkt til å gjøre fysisk, digitalt! Og det vil være helt smittefritt!
Ingvild Christine Herzog understreker at mange utøvere ønsker å bidra i den ekstraordinære situasjonen vi alle befinner oss i.
– Forfatterne som skulle turnert med DKS er veldig takknemlige for at fylkene og kommunene kommer til å betale fullt honorar. De ønsker både å gi tilbake og å gjøre sitt for at barn og unges hverdag blir litt mindre grå i alt dette.
Brukervennlig format
De tre formidlingsoppleggene formidles til skolene denne uken. Malen for den digitale formidlingen er 3 x 15 minutter lange videoer per forfatter, som legges ut på YouTube, etterfulgt av oppgaver og spørsmål som samsvarer med læreplanen.
– Dette er enkelt å distribuere, enkelt å motta, veldig lavterskel og brukervennlig. Dette er viktig for Norsk Forfattersentrum. NBU er også glade for dette initiativet, sier Herzog.
Om forfatterne
Bjørn Ingvaldsen
En av landets mest erfarne DKS-formidlerne, tidligere leder av NBU og prisbelønt forfatter. Han er initiativtaker til det digitale formidlingsopplegget. Han har blant annet vært nominert til Kulturdepartementets litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur, Uprisen, Bokslukerprisen og Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris.
Se Ingvaldsens digitale DKS-opplegg for mellomtrinnet
Linde Hagerup
Forfatter, skrivelærer og avisspaltist. Hun var bare 17 år da hun kom inn på Skrivekunstakademiet i Bergen, som en av de yngste noensinne.
Hun mottok Kirke- og kulturdepartementets illustrasjonspris for diktssamlingen “Verdens største gorrilla og andre rim”.
Se Hagerups digitale DKS-opplegg for småtrinnet
Jan Tore Noreng
Forfatter, har undervist i kreativ skriving og har jobbet som lærer i mange år. Hans siste bok er Kunsten å tryne (2020). Han fikk Uprisen i 2016 for #alfahann og ble nominert til ARKs barnebokpris i 2011 for Dødens skole.
Se Norengs digitale DKS-opplegg for ungdomstrinnet
Daglig leder for Norsk Forfattersentrum Ingvild Christine Herzog er glad for initiativet:
– Vi har tenkt mye på alle skolebarna som har fått alle sine forfatterbesøk avlyst de neste månedene. Vi opplever at fylkene og Kulturtanken er svært positive til å finne nye måter å sikre barn og ungdom digital litteraturformidling. Det er vi kjempeglad for!
Toppbilde: Kulturminister Abid Raja.
Foto: Ilja C. Hendel, Kulturdepartementet.